„ČITAJMUŠKI“ VODIČ: Kako izbjeći teške mamurluke?

Malo je onih (i mi im zavidimo) koji se nikada nisu „olešili“ od alkohola. Nažalost, većina nas zna za one teške posljedice koje se jave sutra ujutro, jer smo, ipak, malo ili malo više pretjerali sa alkoholom.

Novogodišnji i ostali praznici su iza nas, ali eto nam novih, a to znači i koja kapljica, čašica, pa i litrica više, zavisi šta pijemo.

Upravo zato, portal „ČitajMuški“ vam donosi savjete kako da bar pokušate izbjeći teške mamurluke.

Dobre masnoće

Najvažnije je da želudac ne bude prazan, što znači da bi uz alkohol stalno trebalo nešto i da mezite, kako bi spriječili alkohol da vam ide direktno u krv.

Ali, to ne znači da je dobra bilo koja hrana. Prema riječima stručnjaka, najbolji izbor su masniji zalogaji (suhomesnati proizvodi, sir, krekeri, pa čak i kremasti kolači), jer u tom slučaju alkohol razgrađuje masnoću, pa sporije ulazi u krv te je mogućnost opijanja manja.

Voda

Nikada nemojte zaboraviti blagotvoran uticaj obične vode. Stručnjaci kažu da bi bilo dobro, koliko je to moguće, nakon svake ispijene čaše alkohola otpiti i jednu čašu obične vode, a pada li vam masna hrana teško na želudac, dobro bi bilo nakon obroka popiti i malo kisele vode.

Trikovi

Ako ste toliko „nesrećni“, pa je večeras vaš red da vozite ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg baš večeras ne biste smjeli piti alkohol, poslužite se nekim od provjerenih trikova.

Naime, tokom večeri stalno u rukama imajte čašu punu soka i jednostavno ne dopustite da vam drugi sipaju piće. Pokazalo se da se ljudi manje brinu o tome šta pijete ako vide da vam je čaša puna i da stalno nešto pijuckate, nego ako primijete da eskivirate.