Ovo je najbolji način da skinete salo sa stomaka!

Gotovo svakodnevno se znojite u teretani, a sve u želji da dobijete pločice na stomaku? Uzalud se trudite jer najnovije istraživanje pokazuje da se mast na trbuhu topi samo uz pomoć aerobnih vježbi.

Američki naučnici sproveli su istraživanje koje je zapravo samo potvrdilo ono što brojni treneri širom svijeta znaju već dugo – do pločica na stomaku dolazi se uz pomoć aerobnih vježbi, a ne uz pomoć trbušnjaka i mukotrpnog vježbanja na spravama.


Naučnici su posmatrali ljude koji su osam mjeseci redovno praktikovali aerobik, kao i one koji su u istom vremenskom periodu vježbali na spravama u teretani. Otkrili su da su ljudi koji su vježbali aerobik izgubili 20 puta više masnoće na stomaku od onih koji su vježbali na spravama. Točnije, aerobik – grupa izgubila je oko 2,5 centimetara u trbuhu, a druga grupa malo više od jednog centimetra.

‘Trening otpora odličan je za poboljšanje snage te povećanje mišićne mase, ali aerobna vježba puno je bolja za skidanje masnoća sa stomaka jer se uz pomoć nje sagorijeva više kalorija’, pojasnio je Cris Slentz sa Univerziteta Djuk, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju.