Ovo su najbolje destinacije za snoubordere u Evropi

Za sve one koji uživaju u snježnim čarolijama i avanturistikog su duha poznate evropske planina nude mnogobrojne sadržaje. Jedan od sportova koji već godinama privlači sve veći broj ljudi je snoubording. Predstavljamo vam najbolje destinacije za snoubordere u Evropi.

Na vama je samo da odredite koje je mjesto koje ove godine želite da posjetite i da na njemu oprobate svoje skijaške sposobnosti.

Saas-fee, Švajcarska

Na vrhu Saas fee postoji veliki broj staza, neke od njih su prilagođene početnicima, ali ima i onih koje se preporučuju upravo iskusnim snouborderima i skijašima.

Zato je mnogima upravo ova planina omiljeno mjesto gdje žele da provedu svoj zimski odmor. Padine koje nemaju prevelike padove, staze koje su prilagođene početnicima i onima koji tek počinju avanturu zvanu snoubording. Turistički veoma privlačna destinacija, jer na njoj gotovo uvijek ima snijega.

Saas Fee ima više od 13 vrhova koji su viši od 3000 metara pa je to ono što je garancija da ćete tu uživati u snježnim avanturama od septembra do maja. Ovo mjesto nudi oko 100km staza a okolna mjesta još oko 45.

Kao i u većini ozbiljnih skijališta i ovde su staze rangirane po težini, ima 25km plavih, lakih staza, zatim 50 km crvenih, srednje težine i 25 km crnih staza koje su predviđene samo za najiskusnije.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Ukoliko ste novi u snoubordingu, na ovoj planini postoji dosta staza koje su napravljene tako da nećete imati probleme ukoliko nemate mnogo iskustva.

Takođe, ukoliko ste zaljubljenik u vožnju po većim i strmijim stazama, i za vas ima načina da ispunite svoja očekivanja. Jahorina ima i staze za profesionalce, pa tamo možete sresti poznate snoubordere koji se spremaju za takmičenja.

Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa cca 35 kilometara odlično pripremljenih skijaških staza sa 3 šestosjeda, 4 ski-lifta i jednog dvosjeda  koja svakog sata mogu da prevezu oko 13 000 skijaša.

Majrhofen, Austrija

Ovaj planinski vrh je nesumnjivo raj za sve ljubitelje snijega i svega što on podrazumijeva.

Alpi svojom ljepotom i mogućnostima privlače ne samo ljubitelje skijanja i snoubordinga, već sve one koji imaju želju da makar i iz restoran uživaju u prelijepim planinskim prizorima. Zbog toga je na mnogim alpskim vrhovima izgrađeno dosta restorana, koji svojim gostima nude mnogobrojna zadovoljstva.

Hintertux predstavlja najviši vrh, a sa njega se strmoglavo spušta jedan od najstrmijih glečera koje možete vidjeti u Alpima. Ono čime se ponosito nosi ovaj vrh je njegova visina od oko 3500 m, a koliko je zanimljiv i posjećen govori i podatak da na njemu ima čak 86 km uređenih staza.

Šamoni Mon Blan, Francuska

Ako ste ljubitelj planinarenja i penjanja ovo je pravo mjesto za vas. Osim ovih sportova Šamoni nudi izuzetan ugođaj kad je snoubording i skijanje u pitanju. Dugo godina on je bio mjesto broj jedan za sve ljubitelje zimskih avantura. Na ovom mestu su 1924. Odigrane čuvene Olimpijske igre.

Ova planina poznata je po tome da ima najvišu žičaru na svijetu na svom vrhu koji se zove Eguille du Midi. Sa visinom od 3842 m možete uživati u ljepotama najdužeg spusta na svijetu.

Zbog veoma oštre klime na ovoj planini snounording i skijanje traju tokom cijele godine. Domaćini su se potrudili da svakom gostu priušte maksimalno zadovoljnstvo pa su izgradili preko 49 liftova koji mogu da ugoste i do 70 000 posjetilaca u samo jednom satu.

Šamoni se može pohvaliti sa 152km dugim stazama, za početnike tu su 48 km lakih staza. Za one koji su već prešli neku kilometražu na snoubordu ili skijama tu je 70 km srednjih staza. Za one najiskusnije 34 km ekstremnih i teških staza.

Ruka, Finska

Za sve ljubitelje putovanja i zimskih igrarija preporuka je da se oprobaju na snozoubrodingu ili skijanju u Finskoj u Ruci. Ovo mesto je jedno od najvećih i najmodernijih ski kompleksa koje možete posjetiti u Finskoj. Finci su se potrudili da privuku što više ljubitelja skijanja i zimskih sportova.

Oni garantuju postojanje snježnog pokrivača u periodu od oktobra pa sve do ranog proljeća sredinom maja.