Slovenci odoše u vasionu

Univerzitet u Mariboru i kompanija SAB-LS potpisali su u Mariboru ugovor o lansiranju prvog slovenačkog nanosatelita u orbitu, pišu agencije.

Nanosatelit „Trisat“ će poletjeti u svemir na lakoj evropskoj raketi „Vega“, koja će biti lansirana iz Francuske Gvajane u avgustu, prenosi STA.

„Trisat“ je razvijen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Mariboru u saradnji sa slovenačkom kompanijom „Skajlabs“.

Prema riječima rektora Univerziteta u Mariboru Zdravka Kačiča, lansiranje nanosatelita biće važan korak u internacionalizaciji slovenačke svemirske industrije i priznanje za njenu tehnologiju.

„To je dokaz da se studentsko istraživanje može razviti u važan projekat za slovenačku industriju i životnu sredinu“, rekao je Kačič.

Nanosatelit „Trisat“ ima težinu od samo 4,4 kilograma. Snimaće Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkotalasnom infracrvenom spektru, a trebalo bi da bude u upotrebi najmanje dvije godine.

Raketa „Vega“ će poneti ukupno oko 50 satelita, uključujući i drugi slovenački satelit koji je veći od „Trisata“. Reč je o mikrosatelitu „Nemo HD“ koji su razvili slovenački inženjeri.

Slovenija je postala pridruženi član Evropske svemirske agencije (ESA) krajem 2016. godine, a konkuriše i za stalno članstvo, prenosi agencija.